Hyr ut bostaden under sommaren – 3 smarta tips

Brukar du spendera somrarna på lantstället eller utomlands? Då kan det vara en god idé att hyra ut ditt vanliga boende under tiden. Genom att erbjuda ett semesterboende kan du inte bara göra det möjligt för en annan person eller familj att semestra i din stad, utan du tjänar också en hel del pengar.

Att hyra ut bostaden under sommaren fungerar inte på samma sätt som när du hyr ut i andra hand under en längre period. Det beror helt enkelt på att bostaden ska användas som ett semesterboende under en kortare period och inte som ett vanligt boende där en person kan behöva folkbokföra sig. Funderar du på att hyra ut din bostad i sommar finns det dock några saker som är bra att tänka på. Här nedan listar vi vad som gäller!

3 tips för att hyra ut bostaden

2022 visade sig vara ett riktigt rekordår för korttidsuthyrningar i Sverige. Det visar en rapport som tagits fram av Fastighetsägarna Stockholm i samarbete med Sweco. Att allt fler väljer att hyra ut sina bostäder är dock inte så konstigt. Det är ett smart sätt att tjäna pengar på bostaden när den inte används och samtidigt främja bostadsmarknaden. Har du valt att hyra ut din bostad har vi tipsen för dig!

1. Se till att bostaden är städad

Du bör alltid se till att bostaden är städad innan du lämnar över den till personen som ska hyra av dig. Det kan du enklast göra genom att kontakta ett städbolag. Använd dig också gärna av städbolaget efter uthyrningsperioden är avslutad för att på så sätt få en trevlig bostad att flytta in i igen – läs mer hos Freska för att se vilka tjänster de erbjuder.

2. Skriv avtal

Du bör alltid upprätta ett avtal mellan dig och personen som du ska hyra ut din bostad till. Ett avtal är bindande. Det är viktigt att ni båda signerar och erhåller var sin kopia. Skulle det uppstå en tvist i framtiden kan avtalet fungera som ett skydd.

3. Skatt kan tillkomma

Om du hyr ut din bostad över en viss summa som fastställts av Skatteverket kan du behöva betala skatt på pengarna. Detta gäller oavsett om det är en villa, ett fritidshus, en hyreslägenhet eller en bostadsrätt som du hyr ut. Får du ett underskott på minskad hyresintäkt kommer du däremot inte att behöva ta upp detta i inkomstdeklarationen.