Semestra i Sverige och upplev unika utflyktsmål

Att semestra i Sverige har blivit allt mer populärt de senaste åren. Faktum är att Sverige har mycket att erbjuda när det gäller allt från naturupplevelser till äventyrsupplevelser och historiska utflykter. I denna artikel kommer vi att tipsa dig om utflyktsmål som kan skapa minnen för livet, utan att du behöver lämna Sveriges gränser.

Skåda norrskenet i en mysig stuga

Att bege sig ut en kristallklar vinternatt för att skåda norrskenet är en populär semestersyssla för många turister som kommer till Sverige. Har du aldrig skådat ett riktigt norrsken kan detta därför vara en lika vacker som häpnadsväckande semesterupplevelse. I Sverige finns flera hotell där du kan bo för att se norrskenet.

Du kan bland annat besöka Luleå, där Pine Bay Lodge ligger vid Bottenvikens skärgård. Förutom att titta på norrsken kan du också åka snöskoter, njuta av härliga middagar och åka hundspann. Vill du ha en hållbar vildmarksupplevelse finns Sápmi Nature Camp i Gällivare. Där bor du i nordsamiska tältkåtor i naturreservatet Sjávnja.

aurora borealis

Lär dig mer om bronsåldern i Tanums världsarv

Tycker du om historia, eller vill du lära dig mer om en viktig period i människans liv? Då kan ett besök i Tanums världsarv vara ett lärorikt och spännande semestermål. I Tanumshede ligger Vitlycke museum där du kan titta på hällristningar bara 200 meter från museet, men med ännu flera hällar i närområdet.

Vid Vitlyckehällen kan du bland annat skåda ristningar som visar en resa till dödsriket, en strid och Brudparet. Faktum är att det är sällsynt att se kvinnor inristade på hällar, men här finns två stycken avbildade. Museet har även café, utställningar, dagliga och nattliga guidningar samt flera andra aktiviteter.

Myskoxar i Härjedalen

Det är inte många som har sett urtidsdjuret myskoxen, men i Myskoxcentrum i Tännäs har du chansen att se detta ståtliga djur. I anläggningen på 15 hektar kan du se myskoxarna i sina naturliga miljö och lyssna till guidens berättelser om myskoxens historia. Myskoxcentrum verkar för att bevara den vilda myskoxstammen i västra Härjedalen.

Fossila fynd visar att myskoxen fanns i Skandinavien redan för cirka 40 000 år sedan, samtidigt som ullhåriga noshörningar och mammutar delade dess marker. I takt med bland annat klimatförändringar utrotades myskoxen från Skandinavien. Passa på att fjällvandra i detta härliga landskap vid norska gränsen, samtidigt som du får se detta ovanliga djur.

Limmareds Glasbruk i Västergötland

Limmareds Glasbruk

Ta chansen att uppleva Sveriges enda aktiva glasbruk, Limmareds Glasbruk, på nära håll. Här kan du se hur glasblåsning går till, köpa glaskonst och glas, se en stor glasutställning med föremål från 1700-talet och framåt samt låta dina barn delta i barnaktiviteter. Du kan förstås också avnjuta något gott i caféet eller restaurangen.