Sommarsemester med bil genom Sverige
Att semestra i Sverige, oavsett årstid, ger mängder av upplevelser och är ett spännande äventyr. Den magisk naturen med fjäll, hav, sjöar, ängar och öppna landskap. De många sevärdheterna med kändisar som Hoborgsgubben, Borgholms slottsruin, Carl Larssongården och Gamla stan i Stockholm men också de mindre besökta som Tycho Brahes observatorium, Hasse&Tage-museet och Trollsjön. Den goda, lokala maten och dryckerna och de häftiga aktiviteterna och eventen. Det finns mycket att se och idag är Svemester, eller Hemester, oerhört populärt.
Sverige är ett mycket avlångt land. 1 572 kilometer långt, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. Landet är i tillägg 499 kilometer brett. Planerar man att åka från norr till söder så behöver man således planera in en något längre semesterresa, framför allt om man ska bila hela vägen och tillåta sig själv att stanna till och njuta längs vägen. För vissa är en del av resan att bli överraskad, att gå på känsla och att inte planera sina stopp i någon större utsträckning. För andra, som vill få maximal utdelning, planeras rutten noggrant. Inget är rätt och inget är fel, alla utgår ifrån sig själva. Värre är det om man ser olika på det där med planering. En vill planera in i minsta detalj, den andra vill att livet ska vara ett äventyr med ständiga överraskningar. Källa till irritation och huvudvärk kanske? Hitta en gyllene medelväg och införskaffa apohem.se/receptfritt/vark-feber/varktabletter i tid så löser det sig säkert till det bästa. Ett tips kan vara att planera vilka destinationer som ska besökas men att hålla det fritt vad man ska göra just där.
Att bila genom Sverige är enkelt. Vägarna är väl utmärkta och rastplatserna många och man passerar många små och stora städer med mindre eller större butiker och apotek för att förstärka upp förrådet. Värt att komma ihåg är att öppettiderna varierar runt om i landet, i vissa delar har butikerna öppet mer eller mindre dygnet runt varje dag i veckan men de på andra ställen inte har kvällsöppet och inte heller har öppet om söndagarna. Ibland är det bra att planera.
Allemansrätten ger Sverigeresenären stora möjligheter till naturnära övernattningar med till exempel tält. Kom bara ihåg mantrat ”inte störa – inte förstöra”. Annars finns det gott om trivsamma hotell, vandrarhem, stugbyar och B&Bs runt om i landet. Förboka om möjligt, annars gör ni bäst i att slå en signal när ni är på väg för att säkerställa att det finns rum. Sommaren är högsäsong i Sverige och de mest populära övernattningsställena blir snabbt fullbokade.
Att campa är också populärt och vill man ibland ha möjlighet till en ”riktig” toalett och en skön dusch, i jämförelse med den naturnära övernattningen, så kan det vara värt att slå upp sitt tält på en camping. Det kan också vara trevligt med den sociala delen av campinglivet, att träffa på andra som är ute på vägarna och som kanske kan komma med tips för er resa. Även campingplatserna har en tendens att bli fullbokade, framför allt de mest populära.