Utflykter från Stockholm

Stockholm anses av många vara en av världens vackraste städer. Här finns bland annat intressanta historiska miljöer, museer, kultur, parker och annan natur samt ett brett utbud av design, butiker och spännande gastronomi. Men upplevelserna tar inte slut vid stadens gränser. Från Stockholm kan du också göra ett stort antal utflykter både med bil och med kollektivtrafiken. I den här artikeln tipsar vi om några exempel.

  • Slott
  • Skärgården
  • Restauranger

Slott

Slott

Både i och omkring Stockholm ligger det flera slott som är väl värda ett besök. Det börjar med Kungliga Slottet i stadskärnan. En kort resa bort med lokaltrafiken hittar du även Drottningholms Slott med den gröna slottsparken. Här finns också det lite mindre Kina Slott samt slottsteatern. Ett perfekt utflyktsmål för en dagstur. Hit kan du åka året runt även om det är vackrast sommartid.

Ännu närmare centrala Stockholm än Drottningholms Slott befinner sig Ulriksdals Slott. Det är också omgärdat av en fantastiskt vacker park vid det natursköna Brunnsviken i norra Solna. För dig som har starka ben går det även bra att cykla hit. Ett annat tips är Gripsholms Slott i renässansstil från 1500-talet. Det kan du med fördel kombinera med att besöka och övernatta i den idylliska lilla staden Mariefred.

Skärgården

Skärgården

Stockholm är synonym med sin unika skärgård. Den består av över 20 000 idylliska öar och kobbar som till en del är bebyggda med snickarglädje i form av vackra trävillor, lusthus och stilren modern nordisk arkitektur. Din närmaste utflykt från innerstan är Fjäderholmarna. Dit åker du med lätthet på en halv- eller heldagstur. På ön finns det flera bra restauranger, soliga badklippor samt mysiga design- och delikatessbutiker.

Ett annat exempel på tillgänglig utflykt i skärgården är Vaxholm. Hit är båtresan lite längre. Samtidigt är det en vacker sträcka som ger dig tillfälle att varva ned och njuta av naturen. Ät lunch vid hamnen, flanera genom stadskärnan i lugn och ro och besök den historiska fästningen. Även Sandhamn är ett klassiskt Stockholmstips som besöks av både jetsettare och barnfamiljer. Här möts den trendiga stadsvibben och traditionell skärgårdsmiljö.

Restauranger

RestaurangerKulinarisk turism blir allt vanligare. Idag är många restauranger resmål på samma sätt som en stad eller sevärdhet kan vara. Om du är ute efter en kortare utflykt och intresserar dig för god mat så har du kommit rätt. Stockholms omgivningar har mycket att erbjuda. Bland annat kan du besöka högprofilerade krogar ute i skärgården. Men även restauranger som Aloë, Ulriksdals Värdshus eller Långbro Värdshus i söderort. För den som hellre vill beställa med något och kanske ta en picnic i en park så finns det många alternativ online, man kan till och med beställa en tårta online och få den levererad och klar att äta. Det går snabbt, smidigt och det är också gott att äta. För mer inspiration så besök dintarta.se eller läs artikeln på aftonbladet om tårtor som konstverk här. Det finns säkert lokala restauranger som kan leverera goda take-away tårtor också ifall man vill stödja det lokala.